Erectiestoornis

Hoe je het herkent en wat je kan doen bij erectiestoornissen

Erectiestoornis

Wat is een erectiestoornis? En hoe herken ik dit? We leggen het graag uit, want een erectieprobleem is een vervelend en veel voorkomend probleem bij mannen. Zo hebben ruim 943.597 mannen in Nederland een erectiestoornis, ook wel een Erectiele Dysfunctie (ED) genoemd.

Erectiestoornissen beginnen vaak in de slaapkamer, wanneer je merkt dat het even niet meer lukt. Het is niet nodig om meteen in paniek te raken, maar het is wel vervelend. Zeker als je partner het merkt en hier ook mee zit. Een erectieprobleem kan daardoor ook invloed hebben op je relatie en zelfs je zelfvertrouwen, waardoor je ook op andere gebieden minder presteert.

Technisch gezien betekent een erectiestoornis (ED), dat je het onvermogen hebt om een erectie te krijgen of te behouden, die voldoende is voor bevredigende seksuele prestaties.1 Met andere woorden, de penis kan niet stijf genoeg worden om te vrijen.

Het krijgen van een erectie is een ingewikkeld proces waarbij de bloedvaten, spieren en zenuwen in de penis veranderen. Bijvoorbeeld wanneer een man zich opgewonden voelt. Bij mannen met erectieproblemen stroomt in dit geval niet voldoende bloed door de penis.2 Dit zorgt ervoor dat van een erectie nauwelijks tot niet sprake is.

Help, ik heb een erectieprobleem

Ongeveer 16,8% van de mannen boven de 18 jaar hebben erectiestoornissen. Hoe hoger de leeftijd, hoe hoger de kans op een erectieprobleem; zo heeft 40% van alle mannen boven de 60 jaar een erectiestoornis.3 Als jij denkt dat je bij deze groep mannen hoort, hoef jij je dus niet te schamen, want je bent niet de enige.4

Hulp bij erectiestoornissen

Naast het feit dat leeftijd een rol speelt bij het hebben van een erectiestoornis, heeft je leefstijl hier ook invloed op. Veel drinken, roken en ongezond leven kan leiden tot een erectieprobleem. Daarbij spelen psychologische problemen (relatieproblemen, faalangst en depressies) ook een rol. Andersom kunnen erectieproblemen ook leiden tot depressies, waardoor je in een vicieuze cirkel blijft hangen.

Een erectiestoornis leidt in veel gevallen tot een erectieprobleem. Zo heeft 85,3% van de mannen met een erectiestoornis behoefte aan hulp.3 In de praktijk blijkt slechts 11,7% daadwerkelijk hulp te krijgen. Wil jij hier ook bij horen? Kies dan voor hulp bij je erectieprobleem, want negeren is geen oplossing voor een betere erectie.

[1] Feldman HA, Goldstein I, Hatzichristou DG, Krane RJ, McKinlay JB (1994). Impotence and its medical and psychosocial correlates: results of the Massachusetts Male Aging Study. Journal of Urology. pp. 151:54-61.

[2] Bethesda, MD (2009). Erectile Dysfunction. National Kidney and Urologic Diseases Information Clearinghouse. US Department of Health and Human Services, National Institutes of Health.

[3] De Boer, BJ (2004). Erectile dysfunction in primary care: the ENIGMA study. Universiteit Utrecht: Proefschrift.

[4] Erectiestoornis.nl. Erectiestoornis - Alles over erectieproblemen. Retrieved May 30, 2016, from erectiestoornis.nl.